Mat för alla tillfällen

Har ni tänkt på att när man går genom stan eller på ett köpcenter så finns det idag alla typer av restauranger från världens alla hörn? Jag har tänkt på det många gånger. Det känns som att det var och varannan månad öppnar upp något nytt häftigt matställe på stadens gator. Jag gillar utvecklingen och jag bara älskar att få testa alla nya ställen, som en typ av mathobby.

 

För ny inspiration

Eftersom att jag själv tycker det är roligt att laga mat och testa nya recept är det perfekt att få inspiration från världens alla hörn. Genom att våga testa nya kryddor och smaker blir det helt plötsligt ännu roligare att laga mat hemma. Jag gillar nytänk och att gå ifrån den svenska husmanskosten även om jag tycker det är gott med ”vanlig” mat då och då. När jag besöker större städer är det ännu roligare och mer givande vad gäller inspiration. Här går det att hämta både recept och smaker i oändlighet.

 

Häftiga smaker i olika rätter

När jag varit på olika häftiga restauranger har jag många gånger undrat vad hemligheten är i just deras recept. Det kan vara vanliga rätter som jag ätit hundratals gånger tidigare men de smakar på ett helt annat sätt, de smakar verkligen helt fantastiskt. Några hemliga knep jag fått lära mig på olika ställen genom åren är tillexempel att ha kanel och balsamvinäger i köttfärs, undvika vitpeppar, kombinera kyckling med apelsin, mixa vitlök och olja för att få en krämig tzatziki, använda mynta i din moussaka, tillsätta dijonsenap i många rätter för en dold extratouch samt tillaga lax på låg värme för att få den sådär smältande i mun. Jag älskar verkligen att få små tips som gör stor skillnad, tro det eller ej men lite dijonsenap i en köttfärssås eller tsatsiki gör faktiskt väldigt stor smakmässig skillnad. Detsamma gäller kanel, en krydda som går att ha i så många härliga rätter för att ge en svag smak av sötma men inte i någon överdrift.

 

Våga gå utanför boxen när du lagar mat

Jag kan bara se till mina egna föräldrar när de lagar mat, här används det soja, salt, peppar och möjligtvis lite basilika. Ofta smakar rätterna samma och det blir i längden väldigt tråkigt tycker jag. Våga därför testa kryddor och smaker från världens alla andra kök, mixa och trixa hemma och smaka dig fram till nya smaksensationer. Fråga även på olika restauranger vad deras hemlighet är bakom deras recept, många blir väldigt glada och delar gärna med sig. För att utmana dig själv till att börja med detta skulle jag tipsa om att kanske vid två-tre tillfällen i veckan testa ett nytt recept med nya smaker. Det kommer ge spänning och nya smaksuccér i vardagen. Mat ska vara gott och något att njuta av, inte bara något att trycka i sig för att man måste. Gör något roligt och fantastiskt av det istället.

 

 

Maj 2019