Mat och dess glädje

För dom flesta av oss, världen över är mat något alldeles fantastiskt både smakmässigt och upplevelsemässigt. Däremot till vilken nivå man vill ta både smak och upplevelse kan variera drastiskt. Vad som ska poängteras är att mat inte behöver kosta en förmögenhet för att ge den där känslan av när smaker gifter sig. Bra råvaror underlättar givetvis men det går att handla ändå till rimliga priser.

 

Mat förenar människor

Något vi alla ändå har gemensamt är att vi behöver mat och dricka, vi behöver näringsämnen och vitaminer för att fungera. Därför kommer vi via detta sätt alltid att förenas med människor, hur eller hur så delar vi samma intresse eller ja, iallafall behov. Jag hade själv velat kika närmre på hur många relationer i världen som skapats och utvecklats genom mötet via maten. Utan att veta så tror jag att det är betydligt många fler än vad folk tror. Kan bara tänka mig hur många relationer som startats utomlands i ett varmt och skönt klimat, där livet oftast bara känns lite enklare och mer prestigelöst.

Ta vara på det fantastiska

Enligt mig ska mat smaka gott och det spelar ingen roll om det är en tisdag mitt i livet eller en lördag när något särskilt ska firas. Jag tycker det är roligt att mixtra och trixa i köket, hitta på nya smakkombinationer och recept. Grunden i det hela är alltid fantasi, bra råvaror och att smaka av, smaka smaka smaka. När du har järnkoll på hur maten smakar under tillagning är det enkelt att veta om du behöver tillsätta mer sälta, syra eller sting. Det är tre viktiga grejer att balansera för att få fram bästa arom och smak. Givetvis spelar konsistensen stor roll också, en överkokt pasta eller bränd och torr köttbit blir sällan en succé. Se därför till att ha full fokus på din måltid när du agerar kock hemma i köket, att hänga tvätt, kolla tv, dammsuga eller liknande under tiden du lagar mat ger sällan det resultat du förväntat och önskat dig då du enkelt frångår fokus.

Mat och smak för alla

Något jag tycker utvecklats till det bättre är när du kommer till en restaurang och hittar mat som passar för alla. Allt fler är idag medvetna om vårt klimat och hur köttproduktion och liknande har negativ påverkan kring detta. Att då kunna välja mellan vegetariska och veganska rätter gör att fler kan göra gott för miljön och få fortsätta bidra till positiv miljöpåverkan. Något vi överlag borde få bättre insikt i och en bredare förståelse är vad just vegetariskt och veganskt innebär. Många tror att det handlar om gurka, isbergssallad och tomat, vilket absolut inte stämmer. Det finns mängder av härliga recept på näringsrik, god och miljöpositiv mat som garanterat hade fått många smaklökar att jubla. Mitt tips är därför att våga testa, testa nästa gång du är på en restaurang eller sök upp ett recept på internet. Jag har svårt att tro att du kommer bli besviken. Mat är ju det bästa som finns.