Mat på bra råvaror

Marknaden för våra ekologiska och närproducerade livsmedel har de senaste åren ökat på ett alldeles fantastiskt sätt. Vad jag själv känner så börjar fler och fler förstå hur viktigt det är att vi måste börja hjälpa vår miljö, vi kan inte hålla på som vi gjort under flera tusentals år tillbaka. Ska vi fortsätta kunna njuta av fantastisk mat och dryck måste vi se till att ge både djur och natur alla förutsättningar för att kunna producera detta. Med små enkla medel och kloka val kan vi i varje hushåll se till att bidra, desto större utsträckning – desto bättre.

Vad är skillnaden mellan alla symboler på paketen?

Vad skillnaden mellan de olika märkena är på paketen känns nog väldigt oklar för många av oss, rentav som en djungel. Mitt råd är att du noggrant kollar vad det är för symbol och sedan söker upp namnet på internet om du fortfarande inte förstår vad det har för betydelse. Märket sitter där av en anledning och hade inte fått befinna sig där om inte det gynnat produkten på ett positivt sätt. Jag håller med, alla dessa små märken om GMO, KRAV, fairtrade, ekologiskt, nyckelhålsmärkt, sockerfritt, utan tillsatser, osötat och liknande kan verkligen få en att undra vad det innebär. Sök upp det en gång för alla och skapa dig själv ett medvetande, det kommer göra dig gott i mataffären.

Gör gott för kropp och knopp

Genom att göra kloka och medvetna val i matbutiken kan du handla mat och dryck som gör gott för kropp och knopp. När du är påläst vad de olika symbolerna på paketen i hyllorna innebär kommer du enklare kunna välja bästa produkt med bäst innehåll. Det är givetvis inte bara vad som är i själva produkten utan även processen till att produkten är färdigställd. Hur är arbetsförhållandena för bönderna? Hur besprutade är produkten innan den är en färdig slutprodukt? Listan kan göras lång och svaren på dessa frågor är faktiskt väldigt intressanta. Hur djupt du vill gå kring detta är givetvis individuellt men att ha lite inblick och förståelse kring det hela är väldigt klokt. Våra snabba val i mathyllan har betydligt större betydelse än vad många tror, det gäller både för kroppen i sig men även miljömässigt.

Välj mat som är klimatsmart

Jag tror många tänker att bra mat måste kosta mycket. Så är absolut inte fallet. Givetvis beror det på vilken nivå du vill dra det till men för att göra det tydligt så kan vi ta bönor som exempel. Bönor är ett superbra livsmedel, bra för både kroppen och klimatet, recepten och tillagningssätten går dessutom att variera i oändlighet. Mitt tips för att starta med en mer klimatsmart kost är att byta ut en animalisk måltid i veckan, kanske till och med en köttfri dag i veckan? Det viktiga är att börja någonstans, hitta något sätt som fungerar för dig och sedan ta det därifrån. Personligen tror jag att fler i vår omgivning hade mått bättre av annorlunda mat, ja ett annorlunda kostupplägg som hade gett deras kropp bättre bränsle att klara av vardagen. Ett bränsle som i sin tur hade gjort gott för klimatet.