Vad skiljer mat åt?

Marknaden för halvfabrikat och helfabrikat blir allt större världen över. Jag undrar då vad den största bidragande orsaken till detta faktiskt är. Hur kan folk 2019 fortfarande köpa livsmedel med A4-sidor till innehållsförteckning. För mig är sådana långa innehållsförteckningar allt annat än naturligt. Att läsa om E-ämne efter E-ämne som man inte har en aning om vad det innebär gör att man inte heller är medveten om vad det är för något som man tankar kroppen och knoppen med.

Läs på och bli medveten

Ska du köpa halvfabrikat eller helfabrikat är mitt främsta råd att läsa på ordentligt vad som står baktill på produkten. Det känns som att det idag inte finns några som helst gränser för vad företagen stoppar i maten, det viktiga för dom är att det ser gott ut, smakar bra men framförallt att det håller länge. Att maten håller länge gör att de tjänar bättre pengar och behöver inte dagligen producera nytt och fräscht. Jag får lite ont i magen när jag tänker på att vissa livsmedel håller i månader, ja i vissa fall år framöver. Hur naturligt är det egentligen? Orimligt om du frågar mig. Jag skulle därför istället trycka på att du ska bli medveten och belyst om vad det är i de färdiga produkterna du köper. Det tror jag i långa loppet kommer få dig att vilja avstå och istället laga din egen mat på bra och näringsrika råvaror.

Bra råvaror för en pigg och glad kropp

Mat ska ge energi för att vi ska orka med vår vardag. Vardagen ser givetvis olika ut för alla men vi alla behöver hur eller hur äta och dricka för att orka. Genom att laga bra och allsidig mat på vitamin- och mineralrika råvaror kommer du enkelt genom endast en varierad kost få i dig tillräckligt av det du behöver. Tillskott och annat kan läggas till vid behov men äter du som du ska behövs sällan tillskott. Se till att fylla tallriken med färgglada grönsaker, desto färggladare desto bättre. De olika färgerna i grönsaker, frukt och rotfrukter ger alla olika viktiga vitaminer och mineraler till kroppen. Satsa därför på en färgsprakande och härlig sallad till dina måltider, det kommer göra både gott för kropp och knopp.

Mat hemma eller på restaurang?

Många gånger när man går ut och äter så blir det pizza, hamburgare eller annan fet mat. Tilläggas ska att det inte behöver vara så. Idag går det gå ut och äta fräsch och nylagad mat utan att maten seglar runt i transfett eller annat mindre bra fett. Det hela ligger i vilka val du gör, vad du vill förse din kropp med och hur den ska må i långa loppet. Givetvis handlar det inte om att en pizza då och då utan hur din kost ser ut vid alla andra tillfällen året igenom. Enligt mig tror jag inte att någon kropp mår bra av mängder av dåliga fetter och överdrivet med socker. Välj dina tillfällen och välj bra och givande bränsle, det kommer din kropp jubla av i längden.